< >
Facebook Twitter Email
All-inclusive

Classic Gym

04-06-2014 Gezond ouder worden

Gezond ouder worden kunt u in belangrijke mate zelf beïnvloeden. Dat wordt bevestigd door onderzoek. Natuurlijk zijn er mensen die pech hebben en ondanks een gezonde leefstijl ziek worden. Maar genen bepalen voor hooguit dertig procent hoe oud we worden. Zeventig procent wordt bepaald door leefstijl. “Voldoende bewegen is naast gezond eten iets wat u zoveel brengt”, is de boodschap van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).

U beweegt voldoende wanneer u minimaal vijf dagen in de week, 30 minuten matig-intensief beweegt (Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB)), twee keer per week sport en twee keer per week uw spieren traint.

10 REDENEN OM TE BEWEGEN:
1. Bewegen voorkomt overgewicht
Bewegen verhoogt de stofwisseling (via spieropbouw en vetafbraak), een belangrijk wapen in het voorkomen en het bestrijden van overgewicht.
2. Bewegen is goed voor je sociale leven
Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met anderen te sporten. Bewegen levert vaak sociale contacten op. Dit helpt om bewegen langer vol te houden.
3. Bewegen kan stress, angst en depressie verminderen
Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. U kunt dus letterlijk de ‘stress uit het lijf lopen’. Bewegen heeft ook invloed op de mentale gezondheid. Actievelingen zitten lekkerder in hun vel.
4. Bewegen kan kanker voorkomen
Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.
5. Bewegen is goed voor je hart
Hart- en vaatziekten behoren tot één van de grootste doodsoorzaken in het westen. Van een zwakke biceps sterft u niet, van een zwakke hartspier wel. Vooral duursporten (wandelen, joggen, hardlopen, fietsen en zwemmen) zijn de ideale bondgenoten van het hart.
6. Bewegen kan osteoporose voorkomen
Vanaf je 35ste worden je beenderen kwetsbaarder. Stilzitten versnelt dit proces. Bewegen houdt je beenderen, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie.
7. Bewegen kan diabetes voorkomen
Beweging zorgt er voor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen bepaalde vormen van diabetes voorkomen. Maar ook diabetespatiënten hebben baat bij sport, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.
8. Bewegen is goed voor uw longen
Bewegen houdt uw longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging.
9. Bewegen is goed voor uw portemonnee
Actievelingen leven niet alleen langer, maar ook beter. Ze bezoeken minder vaak het ziekenhuis of de dokter en gebruiken minder medicijnen. Beter nu geld uitgeven aan wandelschoenen of een fiets, dan later het veelvoudige aan de dokter.
10. Bewegen is de beste vorm van pensioensparen
Je leven lang bewegen is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose en hoge bloeddruk.

Beweegt u voldoende?
Vraag onze instructeurs naar de norm voor gezond bewegen en adviezen om aan deze norm te gaan voldoen

image