< >
Facebook Twitter Email
All-inclusive

Classic Gym

12-01-2016 Beweeg je naar een betere gezondheid

Beweeg je naar een betere gezondheid
De conditie van onze hart- en bloedvaten en ons longsysteem worden met name bepaald door de manier waarop wij ermee omgaan tijdens ons leven. Zijn we de 25 jaar gepasseerd, dan begint ons lichaam langzaam in kwaliteit achteruit te gaan, we degenereren als het ware. Dat geldt voor de spieren, maar ook voor alle organen (waaronder hart- en bloedvaten) en voor de longcapaciteit. Zoals we onze spierkwaliteit kunnen trainen zodat we deze niet te verliezen, want ook die degenereert automatisch na ons 25e, zo kunnen we ook ons ons hart, bloedvaten en longsysteem in conditie houden door ze regelmatig uit te dagen.

De Fitnorm voor een sterker hart
We weten allemaal dat we voor onze gezondheid 30 tot 60 minuten moeten bewegen. Het advies luidt: Elke dag, minimaal 30 minuten, maar bij voorkeur 60 minuten recreatief bewegen. Een tweede onderdeel van de beweegrichtlijn, zoals opgenomen in de Global recommendations on Physical Activity for Health van de WHO, is de fitnorm. Juist deze richtlijn is bedoeld om de longen en de hart- en bloedvaten in conditie te houden. De fitnorm luidt: Elke week, minimaal 2 keer, 20 minuten lang intensief sporten.

2 minuten is ook al een goede start!
Honderdduizenden mensen, misschien wel miljoenen, starten nooit met sport. Dit komt doordat ze een uur sporten bij lange na niet vol kunnen houden, althans daarvan is men overtuigd. Ons pleidooi: Dat hoeft ook niet! Als je nooit gesport hebt, dan is 5 minuten lang snelwandelen, tussen het gewone wandelen door, ook al uithoudingsvermogenstraining. Iedereen kan starten op zijn of haar eigen niveau. Wil je niet wandelen, begin dan gewoon lekker in de huiskamer met een paar minuutjes joggen op de plaats.  Al is het maar 1 minuut. Je zult merken dat je 1 minuut snel kunt uitbouwen naar 2 minuten en zo verder. Na een tijdje kun je misschien met intervaltraining verder, 1 minuutje intensief, 1 minuutje rustig, en zo verder.

Start met 2 momenten in de week
Start de komende maand eens met 2 momenten in de week (bouw eventueel uit naar 3 keer per week) waarin je je conditie gaat trainen. Begin je net en heb je een slechte conditie, dan is het advies hierboven van toepassing. Kun je wat meer aan, zoek dan een sport die goed bij je past. Zoek in ieder geval een sport waarmee je steeds je uithoudingsvermogen uitdaagt voor minstens 20 minuten per keer.

Je zult merken dat je energie snel toeneemt, je beter kunt slapen en sterker wordt in je benen. Je zult jezelf een stuk vitaler gaan voelen.

bewegen-400